Specialty decompressieduiken

Op donderdag 17 april begon de 1e theorie les van de specialty decompressie duiken. Deze specialty werd gegeven door onze eigen instructeurs Ernst-Jan en Jan. Door deze specialty te geven onder toeziend oog van een strenge IT-er mogen zij deze specialty in het vervolg zefstandig geven! Erg leuk en een toegevoegde waarde voor Aquaholic! De specialty werd gevolgd door een kleine groep van vier leden (Linda, Nanning, Laura en mijzelf).

Na het bestuderen van het boek en het volgen van de theorie lessen werd duidelijk dat het maken van een decompressieduik niet zomaar iets is. Hiervoor is een uitgebreide planning nodig met het nodige rekenwerk! Al met al niet moeilijk maar het is zaak dat je goed over bepaalde zaken nadenkt, zoals:

– Wanneer raak je in deco?

– Heb je daar voldoende lucht voor mee?

– Hoeveel lucht verbruik ik? Lig ik nog op schema?
– Wat is mijn minimale opstijgdruk?

– Wat als mijn buddy onwel raakt terwijl in deco?

Ontzettend veel informatie die je onmogelijk kunt onthouden. Vandaar dat we doken met behulp van een leitje waarop onze voorbereidingen stonden uitgewerkt.

Op zondag 27 april hebben we de eerste twee oefenduiken gemaakt. De eerste duik was bij “Vork en Mes” in Hoofddorp. Hier hebben we geoefend met het oplaten van een deco-ballon. Het was voor ons weer even geleden en dan merk je toch dat het belangrijk is dit soort vaardigheden bij te houden!

DecoduikenDe tweede duik hebben we bij Vinkeveen uitgevoerd en had een extra element, namelijk het bouwen van een deco-station. Deze bestaat simpelweg uit een hefballon, stang, touwen en twee duikflessen. Een fles op 6 meter en een fles op 3 meter. We hadden er voor gekozen deze te maken bij de 3e boei links van het duikgebied. Dus allemaal een uitrustingsstuk mee en deze al zwemmend naar de 3e boei gebracht. Even uitpuffen en toen onder water het deco-station in elkaar gezet. Dit ging gelukkig als een ge-oliede machine en na 1 minuut konden we verder met de afdaling. Maar hoe weet je zeker dat je het decostation terug vind na 20 duiken? Dit hadden we opgelost door te duiken met een reel. We bevestigden de reel aan de ankerketting en zwommen de reel uit. Daarna hebben we keurig onze deco-stops gehouden bij ons doe-het-zelf deco-station.

Op zaterdag 3 mei hebben we de 3e en 4e oefenduik gemaakt. De 3e duik was een diepe duik naar 28m en de 4e duik betrof een ondiepere duik met wederom enkele decompressie stops. Beide duiken zijn goed verlopen en alle cursisten maar ook onze eigen instructeurs zijn geslaagd!

Al met al kijken we terug op een hele leuke en leerzame specialty. Op theoretisch gebied breid je je kennis behoorlijk uit. Op praktisch gebied moet je bekwaam zijn met het oplaten van een decoballon en zeer goed kunnen trimmen. Op naar de volgende specialty!

Wouter

Delen