Bezoek duiktank AMC

Wie aan de duiktank van het AMC denkt, denkt aan een duikongeval.

Echter duikongevallen zijn slechts een klein gedeelte van de “aandoeningen” die hier behandeld worden.
Op zaterdag 21 juni zijn we met een 5 tal leden van onze duikclub naar het AMC geweest, naar de afdeling Hyperbare geneeskunde, waar de decompressietank (Hyperbare behandelkamer) staat. Hier kregen we een rondleiding op de afdeling Hyperbare Geneeskunde

     Duiktank

 

IMG_2494 Na ontvangst werden we begeleid naar een collegezaal, waar we uitleg kregen over hyperbare geneeskunde.
Hyperbare geneeskunde betreft het behandelen van patiënten met 100% zuurstof bij een druk die hoger is dan de normale 1 atmosfeer waarin we leven. Verder worden in de hyperbare geneeskunde de invloeden onderzocht van zuurstof op het menselijk lichaam. Als zodanig heeft de hyperbare geneeskunde nauwe betrekkingen met de duikgeneeskunde.

 

De therapie wordt hoofdzakelijk toegepast bij bestralingsschade die zich meestal later uit in pijn en bewegingsbeperking. Het bestraalde gebied kan jaren nadien klachten geven van pijn en bewegingsbeperking door verlittekening, soms ontstaan er wonden. De pijn hangt samen met zuurstoftekort en is veroorzaakt door de bestraling. Hierbij is de bloedvatvoorziening aangetast. Het grootste deel van deze patiënten hebben borstkanker gehad verder zijn er patiënten met bestraalde urologische-,darm-, gynaecologische- en keel-, neus- en oor- tumoren.
Door de behandeling vermindert pijn in het bestraalde gebied en wordt dit soepeler, daarnaast kunnen wonden genezen.
Verder worden patiënten behandeld met diabetische wonden en bepaalde infecties, duikongevallen en koolmonoxide vergiftigingen (verdringing van gassen).
Na de uitleg van een cardioloog mochten we zelf plaats nemen in de tank, waar we geleidelijk op” druk gebracht werden van 2.5 bar, wat overeenkomt met een diepte van 15 meter. Er werden een aantal opgeblazen ballonnen uitgedeeld en aan andere deelnemers werd gevraagd een ballon op te blazen wanneer zij op 15 meter waren aangekomen. Daarna warden de deuren gesloten en werd heel langzaam de tank op druk gebracht. Een 2 tal dames kon helaas niet klaren en op 2 meter werden we weer teruggebracht naar de “oppervlakte”. De dames besloten om de tank te verlaten, daarna werd opnieuw de tank gesloten en werden we langzaam op druk gebracht.

IMG_2499

Niet alleen de druk liep op maar ook de temperatuur, het werd erg warm. Ondertussen hadden degenen die een lege ballon gekregen hadden deze opgeblazen. De ballonnen die opgeblazen mee naar 15 meter waren gegaan waren ondertussen behoorlijk kleiner geworden. Na 15 minuten op 15 meter werden we weer langzaam “ naar de oppervlakte” gebracht. Het werd toen erg koud in de tank en er ontstond zelfs “ mist” . De ballonnen die opgeblazen waren knapten toen we bijna boven waren. Al met al hebben we een droge duik van 20 minuten gemaakt.

Daarna mochten we nog een kijkje nemen in de regiekamer van de tank. Daar werd uitleg gegeven .

IMG_2509
Al met al een zeer interessante en leerzame middag.

 

Delen